dilluns, 7 de desembre del 2015

Discurs Dia de la Constitució A.C.E.R.T.-Compromís Tavernes Blanques

        De nou celebrem  l’aniversari de la Constitució Espanyola, però aquesta vegada en un context diferent. Aquest any, els canvis polítics produïts en les eleccions municipals i autonòmiques, així com la campanya electoral de les eleccions generals marquen les línies del nostre discurs polític. Un moment decisiu que els pot aprofundir, ampliar o frenar i on l’empoderament de la ciutadania és la ferramenta clau per al canvi.
       Tot indica que el bipartidisme, responsable de l’encorsetament de la democràcia en Espanya, està sofrint una crisi de grans dimensions, fruït del desastre econòmic, la corrupció que ha malmès amplis sectors de l’esfera política i de la comèdia d’un debat superficial basat en el “y tú más” que defuig abordar els problemes de la nostra societat amb serietat i amb compromís real de canvi.
      L’empobriment de la població, les retallades als serveis públics, l’infrafinançament de la nostra comunitat autònoma, la necessitat de regeneració democràtica i l’eradicació de la corrupció han despertat a la població, la qual demana uns i unes representants polítics que defensen els drets de les persones –reconeguts a la Constitució-, unes polítiques socials adequades al context de la crisi econòmica, la fi de la corrupció i una veu pròpia al parlament espanyol, on la transparència, la responsabilitat, la honestedat, la coherència en allò que es diu en campanya electoral i la participació activa de la ciutadania troben un espai. I #ara és el moment de fer-ho realitat.
     En els àmbits autonòmic i local el 24 de maig de l’any que acaba, l’electorat manifestà de manera inequívoca el seu disgust per la forma de governar de la dreta i pels seus resultats negatius. L’A.C.E.R.T.-Compromís, com a forma determinant en un govern municipal d’esquerra al nostre poble, vol contribuir sense ambigüitats a la defensa i al consolidació dels serveis públics, com l’educació (amb la XarxaLlibres o el pla de treball de millora de les infraestructures educatives dels centres públics), la sanitat, el transport i l’ajuda a la dependència. També estem compromesos en la defensa del medi ambient i en l’ús d’energies netes i, per això, s’hem adherit al Pacte d’Alcaldes promogut per la Unió Europea amb aquesta finalitat.
      És fonamental incidir en la reivindicació del dret al treball digne i a la vivenda, perquè no poden quedar en vàcues fórmules declaratives de al Constitució Espanyola i altres documents legals allunyades de la realitat dels treballs precaris i mal retribuïts, de l’emigració de la joventut, de la pobresa energètica i sovint amenaçada pels desnonaments. Per això, cerquem les fórmules que ens permeten actuar, encara que tingam limitacions de competències municipals i al nou any encetarem itineraris personalitzats per als aturats i aturades del nostre municipi, aprofitant serveis com el Pactem Nord.
     Fomentem una societat igualitària on dones i homes gaudisquen dels mateixos drets, amb idèntiques retribucions per treballs iguals, on la maternitat no siga un obstacle per a que la dona accedisca a una ocupació per a la qual està capacitada. Una societat on desaparega la violència de gènere i el feminicidi com a forma intolerable i brutal d’aquesta violència.
       Canvis graduals que necessiten temps, treball, esforç i compromís del conjunt de la ciutadania. Com ja sabem, l’infern està empedrat de bones intencions i tot el que hem dit abans pot quedar devaluat i degenerar en una espècie de “despotisme il·lustrat” si sols es troba en mans d’uns i unes governants voluntariosos i voluntarioses però aïllats de la gent. Vos demanem amb convicció i sentiment que ens ajudeu amb la vostra crítica solidària i amb la vostra participació a superar les dificultats i el cansament quan ens fallen les forces i l’intel·lecte s’enfosquisca. Si tots col·laborem dins de les nostres possibilitats es podrà fer realitat allò de “de cadascú segons la seua capacitat, a cadascú segons les seues necessitats.”
       Ara bé, no volem concloure, reconeguent el diferent tarannà del nostre discurs i per això, per que quede clar que erem i som els mateixos i mateixes, afirmem que els nostres discursos de les commemoracions passades són igual de vàlids avui en dia. La denúncia dels incompliments de la Constitució Espanyola segueixen estant a l’ordre del dia i la necessitat de la reforma constitucional és, cada vegada més, una tasca imprescindible i urgent que s’ha de fer.

       En Compromís volem un canvi social i polític, on les persones tinguen reconeguts i garantits els drets constitucionals –evitant que queden en paper mullat-, on la corrupció desaparega de l’àmbit polític, on la participació i la transparència siguen els pilars de la nova política i on la reforma de la Constitució siga una realitat. I hem de dir que #ara és el moment. 
Neus Sànchez, portaveu A.C.E.R.T.-Compromís